Voňavé, něžně nazdobené perníčky na sváteční stůl patří. Protože je nejvyšší čas se do nich pustit, aby do Vánoc krásně změkly, máme tu pár tipů pro perfektní výsledek.
400 g hladké mouky, 140 g cukru moučka, 50 g másla, 2 vejce, 2 lžíce dobrého tekutého medu, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička perníkového koření
2Aby byly perníčky krásně lesklé a dobře na nich drželo zdobení z bílkové polevy, ještě horké je ihned po vyndání z trouby potřete rozšlehaným vejcem.
3Upečené perníčky nechte minimálně jeden den v klidu odležet, až potom se pusťte do zdobení. Jinak by vám na nich bílková poleva mohla popraskat.
4Na bílkovou polevu potřebujete opravdu jemný moučkový cukr, přípravu proto nešiďte a vždycky ho prosejte přes malé sítko. Šlehač nastavte na maximální výkon a bílek s 100 g cukru a lžičkou citronové šťávy šlehejte do zhoustnutí. Můžete zapracovat i lžičku bramborového škrobu. Je-li poleva příliš hustá, přidejte ještě trochu citronové šťávy.
5Většinou se na zdobení obarvuje právě poleva, vy ale zkuste náš efektní tip: červené nebo zelené potravinářské barvivo namíchejte už do vajíčka, kterým část horkých perníčků po upečení potřete. Bílé zdobení na barevném podkladu vypadá opravdu skvěle a například stromečky pak vypadají naprosto dokonale.
ČASTÝ PROBLÉM – TVRDÉ PERNÍČKY: Vyzkoušeli jste už spoustu receptů, ale perníčky byly vždycky tvrdé jako beton? Možná není chyba v ingrediencích, ale v přípravě. Perníčkové těsto nesmíte vyválet příliš natenko. A další důležitá věc – perníčky nesmíte přepéct! Stačí opravdu jen 6-8 minut (podle trouby), jinak vám ztvrdnou, ať použijete jakýkoli recept. Změknutí může pomoct, když perníčky uložíte v krabici ven – pokud máte možnost, dejte třeba na balkon. Nebo k nim do krabice přidejte rozpůlené jablko. A opravdu je upečte s dostatečným předstihem, na změknutí potřebují čas.