Když to na mě přijde, jde veškerá zdravá výživa do kopru! Není nad to, když si můžu na čerstvě upečený domácí chleba namazat domácí sádlo a k tomu přidat křupavoučké škvarky. Dietologové se z takové představy hroutí, ale já jsem v sedmém nebi. Když je to jen jednou za dlouhý čas, tělo to nerozhodí. Zkuste to taky.
Pokud vás honí mlsná stejným směrem, zkuste si taky udělat vlastní voňavé sádlo a křupavé škvarečky. S kupovanými se nedají srovnat. Jsou stejné jako ty, které pro mě dělávala babička. Nejlepší je k nim domácí chlebu, recept najdete ZDE. Jen pro změnu zkuste jako my doma vyměnit běžnou mouku za žitnou. Výsledek je dokonalý.
Potřebujete – 0.5 kg syrového vepřového sádla, trochu vody
1. Syrové sádlo rozkrájejte na kostičky o velikost 1 x 1 cm.
2. Kostky dejte do hrnce na mírný plamen a trochu podlijte vodou.
3. Jakmile začnou kostičky plavat, oheň zesilte a pořád dobře míchejte, Sádlo se začne postupně rozpouštět, tak je potřeba ho dobře míchat, aby se sádlo nepřipálilo.
4. Jakmile jsou zbylé škvarky zlatavé a měkké, je hotovo.
5. Část škarku odeberte zvlášť do kameninové mističky a zbytek sádla nalijte do druhé. My hodáváme do uzavíratelné skleničky, která v lednici zbytečně nechytá vlhkost. Nechte zatuhnout.
Náš tip – Někdo škvarky solí a přidává k nim trochu mléka, ale my je necháváme takhle přírodní. Jsou skvěle jen tak jako chuťovka k vínu a pivu, nasypané na chleba se sádlem, nebo je můžete přidat do směsi na chleba.