Sáhnout po sáčku v obchodě je určitě pohodlnější, ale co si budeme povídat – chuť domácí zavářky ve vývaru nic nenahradí! Udělejte si vlastní nudle či drobení. Jejich příprava není žádná věda, na těsto vám stačí jen dvě ingredience…
Jsem ráda, že jsem ještě zažila ty klasické prázdniny u babičky na vesnici. Rána, kdy se dělaly nudle, mám dodnes v živé paměti. Babička nasypala na vál hromádku mouky, my s bratrancem jsme uprostřed udělali důlek a rozklepli do něj vejce. Když pak bylo těsto hotové, sledovali jsme, jak ho babička pečlivě válí. „Rozválené těsto musí být tak tenké, aby se přes něj daly číst noviny,“ mrkala na nás. Tohoto bodu dokonalosti dosáhla snad jen ona…
Ale my ostatní kvůli tomu nemusíme truchlit, protože i nedokonalým domácím nudlím ty kupované nesahají ani po kotníky!
1 hrnek (cca 220 g) hrubé mouky, 2 vejce
plus podle potřeby 1-2 lžíce vody a hladkou mouku na posypání válu
Najdete i recepty z polohrubé mouky, ale u nás se používá zásadně hrubá. Pokud chcete dělat menší/větší množství nudlí, dodržujte u surovin poměr přibližně 100 g mouky na 1 vejce. Přesně se to těžko určuje, záleží na kvalitě mouky i na velikosti vajíčka. Uvidíte při zpracování – pokud bude těsto hodně lepivé, přisypejte mouku. Když bude příliš tuhé, pomozte si přidáním lžíce vody.
2Vajíčka vidličkou zamícháme do mouky. Potud je to pohoda – pak přijde na řadu tvrdá ruční práce. Těsto se musí rukama pořádně prohníst. Dokonale propracované těsto rozdělíme na dva bochánky a necháme alespoň půl hodinky pod utěrkou či v sáčku. Náš tip: Můžeme také použít starý babičkovský trik – bochánky necháme čtvrt hodiny odpočívat pod nahřátým hrncem, miskou nebo vyšší pokličkou. Těsto krásně zvláční a jde pak mnohem lépe rozválet.
4Zaschlý plát pak rozkrájíme na stejně široké pruhy. Ty si naskládáme na sebe a ostrým nožem trpělivě krájíme co nejtenčí nudličky. Napoprvé možná nebudou úplně vlasové, ale rychle získáte cvik. Nudle můžeme použít buď čerstvé, nebo je rozprostřeme do tenké vrstvy a necháme důkladně usušit na později. Na uvaření nudlím stačí přibližně 5 minut.
Těsto připravíme stejně podle výše uvedeného postupu, na jednu rodinnou polévku by měla stačit dávka z cca 100 g mouky. Hotový bochánek jen jednoduše nastrouháme na nejhrubším slzičkovém struhadle – klidně rovnou do polévky.
Drobení si také můžeme nasušit do zásoby – využijte například chladnoucí troubu po pečení.
Foto: Los Typos, FreeDigitalPhoto.net