Triky, se kterými bude vaše linecké cukroví dokonalé

Linecké cukroví je prostě vánoční klasika, u které většinou nestačí péct jen z jedné dávky. Chcete-li mít jistotu, že se vám povede a bude jednoduše dokonalé, podívejte se na tyhle osvědčené tipy a nejlepší recept, jaký známe. 

Recept na linecké cukroví

Základní recept, se kterým prostě nešlápnete vedle: 210 g hladké mouky, 140 g změklého másla, 70 g moučkového cukru, 2 žloutky, kůra z 1/2 citronu. Když budete chtít péct kakaovou variantu lineckého, uberte mouky a nahraďte ji 40 g kakaa. 

Hotové těsto zabalte do fólie a nechte aspoň půl hodinky vychladit v ledničce (klidně ho tam ale nechte odpočinout do druhého dne i déle). Potom těsto rozválejte na tenko a vykrajujte. Naskládejte na plechy vyložené pečicím papírem a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Stačí péct cca 6 minutek, cukroví hlídejte a řiďte se zkušeností se svou troubou.

 

Tipy, se kterými se linecké vždy povede
  • Uvedené suroviny zpracujte standardně buď ručně na vále, nebo v robotu. Ale můžete použít i tento malý trik: pokud chcete mít linecké cukroví hned krásně měkké a vláčné, vyšlehejte nejdřív máslo s cukrem a žloutky a pak teprve zapracujte mouku. Tenhle způsob vám pomůže, když se k pečení dostanete těsně před Vánoci, linecké pak nepotřebuje čas na rozležení.
  • Obdivujete dokonalé tvary lineckého cukroví u svých kamarádek? To vaše se při pečení zkroutí, scvrkne nebo různě vyboulí a vy marně pátráte, kde se stala chyba? Linecké cukroví je choulostivé na příliš velké množství mouky, proto až ho bude rozvalovat, raději než mouku použijte na podsypání těsta moučkový cukr.
  • Problém může také vzniknout už při zpracování těsta. Snažte se udělat to nejrychleji, když budete těsto propracovávat zbytečně dlouho, cukroví ztratí svou křehkost.