Foto: butternutbakeryblog.com

Nepečené vánoční stromečky

Zkoušíte rádi nové recepty na vánoční dobroty? Tyhle nepečené stromečky skvěle nahradí cukroví a budou výborné také jako sváteční svačinka, protože v nich nechybí cereálie a ovesné vločky. Základ jsou prostě v podstatě domácí müsli tyčinky, ale musíme říct, že vánoční úprava jim strašně sluší!

Na nepečené stromečky potřebujete

100 g třtinového cukru
170 g kukuřičného sirupu
190 g arašídového másla
60 g drcených slaných preclíků nebo tyčinek
100 g jemně mletých ovesných vloček
55 g křupavých rýžových burizonů

Na čokoládovou polevu
130 g čokolády na vaření
125 g arašídového másla

Na zdobení cukrovou polevou
120 g moučkového cukru
1 1/2 lžíce mléka
1-2 kapky zeleného gelového potravinářského barviva
cukrové zdobení dle své fantazie

Jak na to:

Slané tyčinky nebo preclíky si nadrťte na drobno – např. tak, že je nasypete do uzavíratelného sáčku a rozbijete dnem sklenice nebo válečkem. Smíchejte je s rýžovými křupinkami a vločkami.

V hrnci si nechte lehce zkaramelizovat kukuřičný sirup s cukrem, pak vmíchejte arašídové máslo a promíchejte se sypkými ingrediencemi.

Vzniklou hmotu přeneste do formy a opravdu pořádně upěchujte.

Na polití si rozpusťte čokoládu s arašídovým máslem. Zahřívejte jen 30-45 vteřin. Pokud i po této době budete mít v čokoládě hrudky, odstavte, dál míchejte a snažte se je rozetřít lžičkou. Čokoládu nalijte na hmotu ve formě a rozetřete po celé ploše. A máte skoro hotovo.

Už zbývá jen rozkrájet a nazdobit. Pozor! Před krájením je důležité nechat tyčinky vychladnout. Uložte je alespoň na 30 minut až hodinu do chladničky. Teprve až povrch ztuhne, se pusťte do krájení pořádně ostrým nožem, jinak výsledek nebude dokonalý.

Hotové stromečky skladujte v krabičce při pokojové teplotě nebo v ledničce. Vydrží přibližně týden.

 

Tuhle dobrotu můžeme připravovat kdykoli během roku, jen ji nerozkrájíte na trojúhelníčky, ale na klasické tyčinky a domácí svačina je na světě.

A na celý postup krok za krokem se můžete podívat zde ve videonávodu: