3x výborné domácí nanuky – vegan a bez přidaného cukru

Nanuky podle těchto receptů mají přirozeně sladkou chuť, neobsahují rafinovaný cukr a jsou plné šťavnatého ovoce. Nemusíte se tedy vůbec cítit provinile, když je budete s dětmi během letních dní často mlsat. A jejich výroba je tak snadná, že si je v pohodě zvládnou děti vyrobit samy!

Recept na domácí jahodové nanuky

Zmrzliny a nanuky milují děti i dospělí. Na přípravu těchto jahodových nanuků vám stačí pouhé 4 suroviny včetně vody! Jsou zdravé, jednoduché, uspokojí vaše chutě na sladké a příjemně osvěží v horkém počasí. Takže pojďte na to!

Potřebujete:
½ kg jahod

½ hrníčku vody
¼ hrníčku kvalitního javorového sirupu
¾ hrníčku vanilkového kešu mléka
(nebo mandlového či kokosového)

Uvedené množství vystačí cca na 10 kusů, záleží na velikosti formiček.

Jak si vyrobit jahodové nanuky:

1. Nejprve si připravte jahody. Opláchněte, nechte okapat a odstopkujte.

2. Očištěné jahody dejte do mixéru, přidejte vodu, javorový sirup a ořechové mléko. Vše dohromady promixujte po dobu cca 2 minut.

3. Nakonec směs nalijte do formiček na nanuky a vložte je na 12 hodin do mrazáku.

4. Aby se vám nanuky z formiček dobře vyndávaly, nechte je několik minut ležet na lince, hřát v dlani nebo formičku opláchněte teplou vodou, pak nanuk vyklouzne snadno a můžete mlsat.

Náš tip: Nevegani mohou kešu mléko nahradit běžným nízkotučným mlékem a přidat ½ lžičky čistého vanilkového extraktu.

Recept na domácí melounové nanuky

Melounové nanuky jsou důkaz, že si v horkém letním dni lze dopřát osvěžující sladkou pochoutku, aniž byste své tělo zbytečně zatížili cukrem. Zábavně vrstvené nanuky potěší oko i mlsné jazýčky.

Potřebujete:
2 hrníčky vodního melounu pokrájeného na kostičky
1 hrníček rozkrájených jahod
2 kiwi oloupané a pokrájené na kousky
1/4 hrníčku plus 2 lžíce plnotučného kokosového mléka
2 lžíce veganských čokoládových lupínků (není nutné)

Jak si vyrobit melounové nanuky: 

1. Odsemínkujte a nakrájejte meloun. Odstraňte stonky a nakrájejte jahody na malé kousky. Dejte do mixéru a rozmixujte do hladka.

2. Hotovou směs rozlijte do formiček na nanuky, naplňte je pouze do 3/4.

3. Do formiček rovnoměrně rozdělte čoko lupínky a pomocí lžičky je jemně zatlačte dovnitř, snažte se je v nanuku rozmístit. Lupínky vypadají roztomile a napodobují vzhled melounových semínek. Ale můžete je vynechat nebo místo nich použít třeba rozinky. A komu nevadí, ten může do nanuku vnořit pár skutečných peciček z melounu.

4. Takto připravené nanuky dejte na jednu hodinu ztuhnout do mrazáku. Zatímco se chladí, smíchejte ¼ hrníčku kokosového mléka s 1 lžičkou javorového sirupu.

5. Po hodině zkontrolujte, zda nanuky dostatečně ztuhly. Pokud ano, nalijte na ně druhou vrstvu z kokosového mléka, asi 1 polévkovou lžíci na formičku. Vraťte na další hodinku do mrazáku.

6. Mezitím si oloupejte kiwi a nakrájejte ho na maličké kousky, případně ještě rozmačkejte. Promíchejte se 2 lžícemi kokosového mléka.

7. Na ztuhlé kokosové mléko nalijte vrstvu kiwi. Nechte v mrazáku zase ztuhnout, určitě alespoň hodinu.

A pak už můžete zdravou dobrotu, která skvěle vypadá i chutná, podávat. Cukr v těchto nanucích je přírodní, čistě ze samotného ovoce. Děti a dospělí by měli mít 3-4 porce ovoce denně. Že vaše děti čerstvé ovoce zrovna nevyhledávají? I tohle je způsob, jak ho do nich dostat – jeden zdravý melounový nanuk se rovná asi 2 porcím ovoce.

Recept na domácí třešňovo-limetkové nanuky

Tyto přirozeně sladké třešňové nanuky bez přidaného cukru jsou na léto ideální!

Potřebujete:
3 hrníčky čerstvých třešní, vypeckovaných a rozpůlených
1 hrníček neslazeného konzervovaného kokosového mléka
2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
1 lžičku limetkové kůry
Toto množství vystačí na 10 nanuků, příprava vám zabere přibližně 15 minut + mrazení.

 Jak si udělat třešňové nanuky:

1. Omyté třešně vypeckujte a rozpulte. Odpeckovávání je pracné, ale když na „vyšťouchnutí“ pecky použijete kancelářskou svorku, jde to celkem rychle.

2. Všechny připravené suroviny vložte do mixéru. Pokud chcete mít v nanuku šťavnaté kousky ovoce, ¼ hrníčku třešní odeberte, pokrájejte na menší kousky a nechte stranou. Zbytek surovin rozmixujte.

3. Do ovocné hmoty přidejte kousky odložených třešní, , pokud je používáte, a nalijte do forem na nanuky. Dejte mrazit, dokud nanuky neztuhnou, přibližně na 4-5 hodin. Pak vyndejte z formiček a užívejte si osvěžující chuť!

4. Není nutné ovoce nijak přislazovat, ale pokud si potrpíte na opravdu sladké nanuky, samozřejmě můžete do mixéru přidat 1-2 lžíce hnědého cukru nebo javorového sirupu. Na přípravu můžete bez obav použít i mrazené třešně.

 

A protože zdravého mlsání není nikdy dost, máme pro vás ještě další tipy na domácí ovocné nanuky. Nebo byste snad raději dali přednost receptu na lahodnou domácí jahodovou zmrzlinu?