Voňavý letní recept: Levandulový sirup

Máte na záhoncích voňavou záplavu fialové levandule? Květy můžete použít na přípravu olejů, koupelové soli, marmelády, k provonění šatníku – nebo si z nich podle tohoto receptu udělat skvělý levandulový sirup. 

lavender-1636567_1280

Potřebujete
2 litry vody, 800 g cukru, 2-3 bio citrony pokrájené na kolečka (těm „obyč“ můžete okrájet kůru), 1 lžičku kyseliny citronové + 2 plné hrsti levandulových květů (můžete jim nechat i cca 10cm stonek)

Jak na to

1. Všechny suroviny kromě květů dejte do hrnce a vařte přibližně 15 minut.

2. Nechte chladnout asi na 70 stupnů a pak přidejte oprané levandulové květy. Odložte a nechte 24 hodin louhovat.

3. Potom sirup přeceďte přes plátýnko a nalijte do lahví.

Náš tip: Počítejte s tím, že levandulový sirup je hodně aromatický. Řeďte ho proto víc než jiné sirupy, podávejte s ledem a ve skleničce můžete dochutit kolečkem citrónu a kouskem máty.