Chystáte halloweenský večírek nebo si prostě jen chcete s dětmi užít zábavný den? Kromě výzdoby a kostýmů nepodceňujte ani přípravu stylového občerstvení. Se strašidelným menu můžete začít už třeba malým sendvičem při snídani.
Není to žádná věda. V podstatě často stačí sáhnout po vašich oblíbených receptech a jen patřičně upravit „styling“. Takto připravíte úžasný halloweenský jablečný pie, svačinkové sendviče, párky v těstíčku, duchařské perníčky a úplně jednoduše uděláte i parádně strašidelné palačinky.
Mezi halloweenskými dobrotami se na stole bude vyjímat také klasický americký ovocný koláč. Nejčastěji se peče s jablkovou náplní, ale pro potřeby Halloweenu ho trochu vylepšíme, aby vypadal dostatečně krvavě a děsivě.
1. Základem je klasické křehké těsto, které si udělejte podle tohoto našeho receptu na jablečný koláč. Dejte pozor, ať těsto nepřepracujete, pak může být ve výsledku příliš tvrdé. Jednou půlkou těsta vyložte koláčovou formu jako obvykle, druhou půlku rozválejte na placku, do které vyříznete obličej zlověstného „dýňáka“.
2. Obvyklou jablečnou náplň tentokrát vyměníme. Pro dramatičtější vzhled si připravte krásně červenou jahodovou marmeládu nebo jahodové pyré, které v dostatečné vrstvě naneste na těsto. Na ně potom vyskládejte na měsíčky nakrájená loupaná jablka nebo třeba broskve.
3. Překryjte připravenou vyřezávanou plackou, na okrajích pěkně uhlaďte, případné přebytky těsta odřízněte a potřete vajíčkem. Dejte péct na 180 °C na 30-40 minut – řiďte se podle zkušenosti se svou troubou.
Pozor, po upečení nechte koláč alespoň hodinku odpočívat, náplň vydrží opravdu dlouho horká!
Sladká varianta: Vezměte plátek toustového chleba, zbavte ho okrajů a válečkem na těsto ho vyválejte na tenčí placku. Z té potom vykrajujte dýničky, do každé druhé pak vyřežte ještě obličej. Spodní plnou placku namažte máslem a sytě barevnou marmeládou – meruňková bude super. Přiklopte vykrajovanou plackou a máte skvělou svačinu hotovou.
Slaná sýrová varianta: Také tentokrát použijte rozválený toustový chléb nebo sáhněte po tortille, pokud máte. Vykrajujte stejně a naplňte plátkem pěkně oranžového sýru čedar. Můžete krátce zapéct.
Základ je samozřejmě běžné palačinkové těsto, na tom se nic nemění. Použijte svůj oblíbený rodinný recept, pokud nemáte, nic nezkazíte touto klasikou:
Prošlehejte spolu 400 ml mléka, 200 g hladké mouky (lze i polohrubé), 2 vejce, špetku soli a 1-2 lžíce rozpuštěného másla. Na oleji či na másle smažte palačinky.
A tady už záleží jen na vás, jaký tvar vyberete. Můžete vytvářet třeba lebky – do hotových palačinek vykrojíte oči, nos a zuby, nebo si dáte těsto do lahve a budete z něj už rovnou na pánev stříkat různé tvary. Zajímavě vypadají také pavučinky, které pak klidně použijte i jako originální jedlou dekoraci.
Perníčky potřebují pár dní na změknutí, takže je upečte s předstihem klidně už teď a do zdobení se pusťte krátce před Halloweenem. Tady máte náš recept na perníčky i bílkovou polevu.
Pokud nevymyslíte lepší „slaný“ výchyt, děti vám určitě odpustí, když na mumie použijete jedlá cukrová očička. Přijde nám to bezpečnější než použít malá nalepovací z papírnictví, která by mohly děti z nepozornosti spolknout.