Co s padavčaty? Dva jednoduché recepty na jablkový závin

Máte pod stromy spoustu padavčat, které ještě nejsou dost sladká na jídlo? Tak je nastrouhejte a dejte do skvělého závinu. Máme pro vás dva prověřené jednoduché recepty, které vás nadchnou.

Pečete štrúdl výhradně z kupovaného listového těsta? A není to škoda? Zkuste dva recepty na něco jiného. Máte je za chvíli hotové z běžných surovin, které jsou ve většině domácností. Alespoň nikdo doma nebude brblat, že je pořád štrúdl. Když si navíc pohrajete se servírováním a zdobením, bude obyčejný závin vypadat jako kulinární delikatesa.

Pivní

2Tenhle recept měla v oblibě moje babička, která ho dělávala z legendární Ivy. Výhoda je, že se těsto při válení nelepí a je hotové za chvíli.

Potřebujete

600g hladké mouky
Kostka ztuženého 100% tuku
200 ml piva

Jak na to

Tuk nastrouhejte nahrubo, přidejte mouku a pivo. Zpracujte v těsto a nechte půl hodinky odležet v teple. Pak vyválejte placku, posypte strouhankou nebo rozmačkanými piškoty a dejte nastrouhaná jablka. Zopakujte vrstvu strouhanka nebo piškotů a zabalte. Potřete rozpuštěným máslem a pečte na 180 °C dozlatova.

Tvarohový

3Potřebujete 
250 g hladké mouky
250 g měkkého tvarohu
250 g Hery
špetka soli

Jak na to

Z ingrediencí vypracujte těsto, zabalte do fólie a nechte půl hodiny v lednici. Pak rozpulte a vyválejte dvě placky, posypte strouhankou nebo rozdrobenými piškoty, dejte jablečnou směs a zopakujte strouhanku. Zabalte a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte při 180 °C dozlatova.

Náplň

Jablka nastrouhejte, přidejte skořicový cukr, rozinky a oříšky. Aby nehnědla, pokapte směs citronovou šťávou. Pod a nad náplň nezapomeňte dát vrstvu strouhanky nebo mačkaných piškotů, která pochytá šťávu.

Náš tip – Jablek na rychlé zpracování je tolik, že nestíháte péct? Tak si nastrouhaná jablka na koláče a záviny zavařte. Vykrojte jádřince, a když je slupka tvrdá, tak ji oloupejte. Jablka nastrouhejte a počkejte, dokud nepustí šťávu. Vylijte ji. Jablka napěchujte do vyvařených sklenic, zavíčkujte a sterilizujte varem asi 15 minut.