Recept, který oceníte: Bezpracná švestková povidla

Od přípravy švestkových povidel leckoho odradí jejich zdlouhavé vaření. S tímto receptem ovšem vykouzlíte povidlovou zásobu skoro bez práce. Stačí jen šoupnout do trouby a čekat…

Na povidla potřebujete:
2 kg švestek, 350 g cukru (může být až 500 g, dle vaší chuti), 2 polévkové lžíce octa, 4 polévkové lžíce rumu, 1/2 lžičky mleté skořice, 3 hřebíčky

plum-1542430_1280Jak na to:
1. Omyté švestky vypeckujeme, pokrájíme na kousky, dáme do hlubšího pekáče a zakapeme octem.

2. Plech dáme do trouby předehřáté na 250 °C a necháme péct asi 25 minut. Během té doby si švestek vůbec nevšímáme, nemícháme, nic…

3. Potom švestky rovnoměrně posypeme polovinou dávky cukru a pečeme dalších 15 minut – opět bez míchání. Po čtvrt hodině přisypeme druhou polovinu cukru a bez míchání pečeme ještě 15 minut. 

4. Pekáč se švestkami vyndáme z trouby, ochutíme skořicí, rozdrcenými hřebíčky a rumem a poté švestky rozmixujeme. Tím jsou povidla hotová a můžeme rovnou plnit do vypařených sklenic. Před zavíčkováním je dobré povidla pro jistotu zakápnout rumem (počítejte tedy s pár lžícemi alkoholu navíc)

P. S. Povidla jsou opravdu skvělá, takže je určitě udělejte aspoň ze dvou várek. A pokud se chcete vyvarovat děsivě připáleného pekáče, vyložte ho pečlivě dostatečně navlhčeným pečicím papírem.