Zdobené velikonoční perníčky pro koledníky

Recept na krásně měkké velikonoční perníčky

I když se do pečení pustíte jen pár dní přes Velikonocemi, budou perníčky podle tohoto receptu úžasně měkké a připravené na koledníky. Krásně vypadají nabízené v košíčku na stole, případně je pro koledníky zabalte po jednom do celofánu. 

Na velikonoční perníčky potřebujete
Návod na zdobení velikonočních perníčků400 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
100 g medu
60 g másla
2 celá vejce
1 lžička perníkového koření 
1 lžička sody
+ 1 vejce na potření perníčků

Poleva: 1 bílek, 140 g moučkového cukru, 1 lžička citronové šťávy, dobarvit např. gelovými barvami

Ze všech surovin vypracujte těsto, vyválejte, vykrájejte a pečte na cca 180 °C, mělo by stačit 8 min. Po upečení ještě horké potřete rozšlehaným vajíčkem.

A pokud chcete mít jistotu, že budete mít opravdu krásně hustou polevu, která nestéká, přidejte k moučkovému cukru ještě 2 lžičky škrobu. Pokud je poleva naopak příliš hustá a špatně se s ní pracuje, přidávejte po kapkách citronovou šťávu, než dosáhnete ideální konzistence.

S bílou i barevnou polevou se můžete vyřádit. Tady máte spoustu inspirace na zdobení velikonočních perníčků.

Pokud chcete mít perníčky opravdu měkké: 
1. Nesmíte těsto vyválet příliš natenko, moc tenké perníčky ztvrdnou bez ohledu na recept, podle kterého těsto připravujete.
2. Perníčky nepřepečte! Čas si hlídejte, pokud je chcete mít opravdu měkké.
3. Babská rada zní – přidat do těsta ještě lžičku oleje. Perníčky díky tomu zůstanou déle měkké.

 

NÁŠ TIP: I když nejste zrovna zruční ve zdobení polevou, můžete udělat kouzelné velikonoční perníčky. Stačí použít vykrajovátko na zajíčky a udělat jim ocásek z kapky obarvené polevy, cukrové perličky nebo z lentilky přilepené trochou polevy. Uvázat zajíčkům různobarevné mašličky je už jen třešnička na dortu.