vajecny-liker-recept
Recept na skvělý vánoční vaječný likér

Recept na domácí vaječný likér

Sklenka vaječného likéru patří k vánočním svátkům stejně jako načančané cukroví. A pokud nechcete spoléhat na obsah kupovaných lahví, připravte si lahodný ‚vaječňák‘ doma. Rozhodně nebudete litovat!

Receptů na vaječný likér nebo chcete-li vaječný koňak existuje spousta. Někdo preferuje řidší konzistenci a jemnou chuť, jinému vyhovuje, když má vaječňák pořádné grády. Chce to vyzkoušet a najít si ten ‚svůj‘, který bude vašim chuťovým buňkám nejbližší. My vám nabízíme dvě oblíbené české varianty (například Angličané si ho připravují trochu jinak) – recepty na vaječný koňak ze salka připravovaný za studena a „vařený“.

Vaječný likér za studena

Recept na domácí vaječný likérPotřebujeme:

5 žloutků z čerstvých vajec
0,5 l rumu
1 slazené kondenzované mléko – Salko apod. (máme pro vás i recept na rychlé domácí salko)
2 neslazená kondenzovaná mléka (pozor, velikosti balení jednotlivých značek se liší. Když máte rádi hustší likér a budete mít např. 370 ml krabičku, dejte jen jednu)
2 deci cukru krupice
1 vanilkový cukr

Jak na to: 

Žloutky smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem a šleháme – raději déle než méně, klidně vydržíme deset minut. Potom přilijeme slazené i neslazené kondenzované mléko a znovu pořádně zašleháme. Nakonec postupně po částech přidáváme alkohol a ještě několik minut šleháme. Hotový likér nalijeme do lahví a necháme v chladu a temnu několik dní rozležet (podle našich zkušeností se ale příliš rozležet nestihne :-)). Po otevření skladujeme v lednici a rychle spotřebujeme, což nebývá problém :-). Likér podáváme na ledu, můžeme také posypat špetkou skořice…

 

Vaječný likér ‚vařený‘

Recept na domácí vaječný likér vařený Tento způsob přípravy je vhodný pro ty, kterým prostě vidina syrových vajíček nedělá dobře a raději jim dopřejí tepelnou úpravu. Ingredience použijeme stejné (vylaďte si je dle svého gusta, někdo třeba přidává ještě hrníček plnotučného mléka či smetanu), jen postup se liší. Takže:

Jak na to: 

Žloutky si opět důkladně vyšleháme s cukrem a potom je ve vodní lázni začneme ohřívat. Přidáváme kondenzovaná mléka (případně i mléko či smetanu) a za stálého míchání zahříváme až téměř k bodu varu. Pozor, směs včas odstavte a raději nenechávejte provařit – pokud žloutky projdou varem, mohly by se vám srazit a zkazit potěšení z lahodného likéru. Směs necháme vychladnout a zašleháme do ní rum. Hotovo 🙂