Kandovaný zázvor - k mlsání a proti nachlazení

Domácí kandovaný zázvor – zdravé mlsání a prevence v jednom

V době viróz a nachlazení je čaj či sirup ze zázvoru pomocníkem k nezaplacení. Ulevuje při teplotě, uvolňuje nos a posiluje obranyschopnost organismu. Pokud chcete mít tuto skvělou přírodní zbraň vždy po ruce, můžete si udělat i domácí kandovaný zázvor. Postup není nijak náročný a v malé krabičce si zázvor můžete vzít kamkoli s sebou.

Recept na kandovaný zázvor

Recept na kandovaný zázvor1Na kilo zázvoru počítejte kilo cukru. Očištěný zázvorový oddenek nakrájejte na kousky, dejte do hrnce a zasypejte cukrem. Promíchejte a nechte do druhého dne stát.

2Během té doby pustí zázvor spoustu šťávy. Dejte ho vařit, stále hlídejte a promíchávejte po celou dobu vaření, aby cukrový rozvar zůstal čistý a nezkaramelizoval.

3Pak sceďte a nechte zázvor okapat. Na plech dejte pečicí papír, na něj nasypejte vrstvu mletého cukru, na ten zázvorové kousky a znovu zasypejte cukrem. Nechte zázvor zaschnout. Během prosychání zázvor promíchávejte, aby se jednotlivé kousky pěkně oddělily.

4Takhle nechte zázvor na vzduchu 2-3 dny, pak prosejte nadbytečný cukr a zázvor uložte do dózy. Skladujte v suchu. Kandovaný zázvor můžete konzumovat i jako prevenci proti nachlazení, 2-3 kousky denně.

 

Náš tip: A pokud máte zázvor rádi a spotřebujete ho celkem dost, nic vám nebrání pustit se do jeho pěstování. Tady máte návod, jak si vypěstovat zázvor i doma v květináči.