Vysaďte si zázvor. I doma můžete sklízet pěknou úrodu

Kupujete ve velkém zázvor na čaj? A co si ho zasadit doma za oknem a mít tak léčivý zázrak z vlastních zdrojů? Poradíme vám, jak ho pěstovat i co můžete udělat se zázvorovou úrodou.

Pro pěstování zázvoru není nutné shánět semínka nebo obíhat zahradnictví. Stačí, když se při nákupu zázvoru v potravinách budete dobře dívat a vyberete ten správný kousek. Na sázení se hodí pěkné lesklé a neseschlé oddenky, nejlépe takové, které mají na konci žlutý vydutý začátek stvolu. A úplně nejlepší je, pokud už je na zázvoru rovnou malý výhon/pupen – jako na našem obrázku. I na takový narazíte celkem běžně.

Vody málo a květináč raději širší

ginger-345659_1920Kousek s výhonem odřízněte a nechte tak dva dny při pokojové teplotě zaschnout ránu. Pak ho dejte do květináče, nejlépe se substrátem pro pokojové květina a zahrňte. Zázvoru svědčí spíše širší (a klidně nižší) květináče, oddenky potřebují dostatek místa horizontálně. Opatrní buďte se zaléváním, protože kořen je velmi náchylný k uhnití. Opravdu platí  – raději méně než více. A pro jistotu můžete dát na dno květináče i malou vrstvu drenáže, aby přebytečná voda dobře odtékala.

Za pár týdnů vyrostou zelené výhony, které se trochu podobají bambusu a jsou i pěkně dekorativní. Dorůstají 70-100 cm, ve větším květináči až 1,5 m. Zázvor může dokonce i vykvést. Do podzimu výhony zaschnou a nakonec odpadnou, což je signálem ke sklizni. V květináči se vám během těch cca 8-10 měsíců oddenek pořádně rozroste a vy si můžete část využít v kuchyni a zbytek znovu zasadit.

Zázvoru se líbí i ve skleníku 

Pestovani zazvoru doma v kvetinaciZázvor má rád hodně sluníčka a světla a výživnou, dobře propustnou půdu. Rostlinu v květináči můžete přes sezónu letnit venku. Bez větším problémů vám zázvor poroste i volně v záhonu (nejlépe vylepšeném kompostem), kam ho vysaďte po zmrzlých. Nebo můžete koncem března oddenky s pupeny zasadit do skleníku, kde vám také dobře porostou. Do zimy budete mít úrodu a super prostředek proti všemožným neduhům.

Sice minimálně půl roku trvá, než zázvor „dozraje“ do sklizně, ale už po 3-4 měsících můžete z malých oddenků odebírat průběžně podle potřeby. Odkryjte hlínu, uřízněte si potřebný kousek a ránu dobře ošetřete dřevěným uhlím, aby nezačala zahnívat. Zase zahrňte.

 

Náš tip: A když se zadaří a budete mít za pár měsíců pořádně velkou úrodu, udělejte si z ní například tuhle dobrotu, kterou můžete zobat i jako prevenci proti nachlazení. Tady máme recept na domácí kandovaný zázvor