Udělejte změnu a zkuste lemon curd – je skvělý na vafle i makové cukroví

Výborný, voňavý a zcela jedinečný – tak přesně takový je citronový krém neboli lemon curd. Celkem bez problémů už se dá sehnat v obchodě, ale domácí je prostě domácí. Ať už tuhle lahůdku natřete na vafle či palačinky, naplníte do košíčků,  použijete na cheesecake nebo ke slepení vánočního makového cukroví, výsledek bude vždycky famózní! Tady máte recept a sami uvidíte, že na jeho přípravě není vlastně nic složitého.

Na krém lemon curd potřebujete:
  • 4 žloutky (pokud budou větší, tak stačí 3, na váhu by měly mít cca 70 g)
  • velice jemně nastrouhaná kůra ze dvou chemicky neošetřených citronů (pěkně plná polévková lžíce)
  • 90 g třtinového moučkového cukru (dávkujte dle své chuti)
  • 70 ml citrónové šťávy (odpovídá množství ze 2 až 3 citronů)
  • 60 g másla

Postup:

1. Pečlivě omyjte citrony a na tom nejjemnějším struhadle z nich ostrouhejte kůru. Dávejte ale velký pozor, ať strouháte pouze „žlutou“ a nezajedete až do bílé části. Bílá část kůry je hořká a zkazila by vám chuť celého krému.

2. Ostrouhané citrony vymačkejte. Možná vám dva citrony nebudou stačit, tak vymačkejte ještě třetí – rozhodně byste měli dodržet předepsané množství šťávy. A když přidáte trochu kůry i z třetího citronu, ničemu to vadit nebude.

3. Teď si musíte připravit parní lázeň. Na kastrůlek s trochou vody posaďte nerezovou misku (ale klidně použijte další kastrůlek či varné sklo), do ní dejte žloutky, cukr a citronovou šťávu i kůru a promíchejte. Dál průběžně metličkou míchejte a zahřívejte do zhoustnutí. Malá rada: pokud zahříváte už dlouho a krém se vám zdá stále moc řídký, nepanikařte. Po vychladnutí ještě zhoustne.

4. Misku s krémem sundejte z páry, nechte ho trochu prochladnout a pak do něj metličkou zašlehejte máslo, pěkně dohladka.

5. Hotový citronový krém můžete hned používat. Nebo ho přendejte do zavírací skleničky a uložte v lednici. Minimálně 14 dní tam vydrží. V pěkné skleničce bude domácí lemon curd i výborný dáreček, který potěší každého gurmána.

P. S. A jíst lemon curd jen tak samotný lžičkou z mističky je taky úžasné! 🙂