Italské nepečené cukroví: Čokoládový salámek

Zabydlel se i u nás a dělávaly ho už naše babičky. Původ má ovšem čokoládový salám v Itálii, kde je spolu s „bábovkou“ panettone neodmyslitelně patří k vánočním svátkům. A pokud chcete toto vděčné nepečené cukroví vyzkoušet taky, tady máte náš recept. 

 

Na italský čokoládový salám potřebujete:

300 g máslových sušenek
100 g pistácií (mandlí či jiných oblíbených ořechů)
200 g hořké 70% čokolády (nebo čokoládových pecek)
50 g másla
100 g cukru (pokud použijete mléčnou čokoládu, tak cukrem šetřete)
150 ml smetany ke šlehání
(33% a více)
2 lžíce rumu (volitelné, do cukroví pro děti nedávejte)
moučkový cukr na ozdobu

Postup:

1. Ve velkém igelitovém sáčku si pomocí válečku nadrťte sušenky (raději je nemixujte, kousky by se měly zachovat dostatečně velké, aby vytvořily v salámu pěknou mozaiku). Pistácie nasekejte nahrubo.

2. V hrnci nebo mikrovlnné troubě zahřejte smetanu – ale pozor, opravdu jen zahřát, neměla by projít varem. Nalámanou hořkou čokoládu nebo čokoládové pecky dejte do velké mísy a přelijte je horkou smetanu. Máslo nakrájejte na malé kostičky a přidejte do mísy.

3. Nechte čokoládu několik minut rozpouštět a pak ji vymíchejte dohladka. Možná budete muset čokoládu ještě přihřát v mikrovlnné troubě. Pokud ano, zahřívejte ve 20sekundových intervalech, nechcete ji přehřát. Jakmile má čokoláda hladkou konzistenci, přidejte drcené sušenky a nasekané pistácie. Promíchejte.

4. Na desku si rozložte velký kus pečicího papíru a přeneste na něj čokoládovou směs. Rukama upravte do tvaru válce a pak papír pevně srolujte kolem čokoládové hmoty tak, aby připomínala štangličku salámu. Pokud místo papíru použijete potravinářskou folii, raději ještě připravený salámek zajistěte druhou vrstvou. Zabalený salám na obou koncích zavažte.

5. Uložte ho do lednice alespoň na 4 hodiny, nejlépe přes noc. Potom sundejte obal a čokoládový salám pečlivě obalte v moučkovém cukru. Podávejte nakrájený na plátky. 

6. Čokoládový salám vydrží ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu minimálně 2 týdnů. Bez obav ho také můžete do zásoby uchovávat v mrazničce důkladně zabalený ve fólii.  

Tip: V tradičním italském receptu najdete místo smetany můžete použít žloutky či vajíčko, ale smetana je pro nás v nepečeném cukroví přijatelnější variantou. A pokud budete chtít změnu, moučkový cukr při obalování nahraďte kokosem.

Nepečené vánoční cukroví - recept na výborné rumové kuličkyA protože nepečené cukroví je skvělé, snadné, dá se připravit opravdu všude a zachrání situaci i na poslední chvíli, pro milovníky čokolády tu máme ještě náš léty prověřený recept na čokoládové kuličky ovoněné rumem. Rozhodně také stojí za vyzkoušení.