Velikonoční beránek a mazanec jsou sice klasika, ale u nás se ujalo i velikonoční linecké cukroví a perníčky. V oblibě je má nejen celá rodina, zároveň jsou i hezkou výslužkou pro koledníky, když zrovna nefandíte kupovaným sladkostem. Stačí rozšířit zásobu vykrajovátek o kuřátka, zajíčky a vajíčka a stylové velikonoční dobroty jsou za chvíli na stole.
A než se pustíte do přípravy lineckého těsto, zadělejte si podle našeho receptu také na velikonoční perníčky. Jsou opravdu skvělé!
Postupujte podle tohoto osvědčeného receptu, se kterým prostě nešlápnete vedle: 210 g hladké mouky, 140 g změklého másla, 70 g moučkového cukru, 2 žloutky, kůra z 1/2 citronu.
Když budete chtít péct kakaovou variantu lineckého, uberte 40 g mouky a nahraďte ji stejným množstvím kakaa.
Hotové těsto zabalte do fólie a nechte aspoň půl hodinky vychladit v ledničce (klidně ho tam ale nechte odpočinout do druhého dne i déle). Potom rozválejte na tenko a vykrajujte. Naskládejte na plechy vyložené pečicím papírem a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Stačí péct cca 6 minutek, cukroví hlídejte a řiďte se zkušeností se svou troubou.
A pokud s pečením teprve začínáte, ke skvělému výsledku vám pomůžou osvědčené triky, se kterými se linecké vždy povede.
Na bezlepkovou verzi lineckého potřebujete:
180 g bezlepkové mouky Nomix od Nominal
20 g kukuřičné hladké mouky
80 g změklého másla
65 g cukru moučka (včetně vanilkového)
40 ml mléka
1 malé vejce
2 g prášku do pečiva
nastrouhaná kůra z bio citronu
Jak na to:
Ze všech surovin vypracujte den předem těsto (nelekejte se, bude lepivější), zabalte ho do fólie a dejte odpočívat do lednice. Druhý den na pomoučeném vále rozválejte na plát asi 3 mm silný. Vykrájejte sušenky, předehřejte troubu asi na 160 °C a pečte přibližně 7 minut dorůžova. Po vychladnutí slepujte sušenky marmeládou a pocukrujte moučkovým cukrem.