Velikonoční linecké cukroví i sušenky v bezlepkové variantě

Velikonoční beránek a mazanec jsou sice klasika, ale u nás se ujalo i velikonoční linecké cukroví a perníčky. V oblibě je má nejen celá rodina, zároveň jsou i hezkou výslužkou pro koledníky, když zrovna nefandíte kupovaným sladkostem. Stačí rozšířit zásobu vykrajovátek o kuřátka, zajíčky a vajíčka a stylové velikonoční dobroty jsou za chvíli na stole. 

 

A než se pustíte do přípravy lineckého těsto, zadělejte si podle našeho receptu také na velikonoční perníčky. Jsou opravdu skvělé!

Recept na velikonoční linecké cukroví

Postupujte podle tohoto osvědčeného receptu, se kterým prostě nešlápnete vedle: 210 g hladké mouky, 140 g změklého másla, 70 g moučkového cukru, 2 žloutky, kůra z 1/2 citronu.
Když budete chtít péct kakaovou variantu lineckého, uberte 40 g mouky a nahraďte ji stejným množstvím kakaa. 

Hotové těsto zabalte do fólie a nechte aspoň půl hodinky vychladit v ledničce (klidně ho tam ale nechte odpočinout do druhého dne i déle). Potom rozválejte na tenko a vykrajujte. Naskládejte na plechy vyložené pečicím papírem a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Stačí péct cca 6 minutek, cukroví hlídejte a řiďte se zkušeností se svou troubou.

A pokud s pečením teprve začínáte, ke skvělému výsledku vám pomůžou osvědčené triky, se kterými se linecké vždy povede.

Recept na bezlepkové sušenky
Zkrátka nepřijdou ani ti, kdo si běžné cukroví nemohou dopřát. Krásné velikonoční sušenky můžete udělat i v bezlepkové variantě podle tohoto receptu.

Na bezlepkovou verzi lineckého potřebujete: 

180 g bezlepkové mouky Nomix od Nominal
20 g kukuřičné hladké mouky
80 g změklého másla
65 g cukru moučka (včetně vanilkového)
40 ml mléka
1 malé vejce
2 g prášku do pečiva
nastrouhaná kůra z bio citronu

Jak na to: 

Ze všech surovin vypracujte den předem těsto (nelekejte se, bude lepivější), zabalte ho do fólie a dejte odpočívat do lednice. Druhý den na pomoučeném vále rozválejte na plát asi 3 mm silný. Vykrájejte sušenky, předehřejte troubu asi na 160 °C a pečte přibližně 7 minut dorůžova. Po vychladnutí slepujte sušenky marmeládou a pocukrujte moučkovým cukrem.