Jak na dokonale uvařená vajíčka?

Jednou z hlavních hvězd Velikonoc jsou bezesporu vajíčka, proto není na škodu říct si o nich pár užitečných informací a přidat pár tipů k jejich zpracování, aby byla dokonale uvařená a bez popraskané skořápky.

 

Jak uvařit vajíčko, aby nepopraskalo a šlo dobře loupat?

  • vyndejte vajíčko z lednice 15 minut před vařením, pokojová teplota zabrání praskání skořápky
  • na širší špici propíchněte skořápku špendlíkem
  • do vody na vaření přidejte sůl nebo trochu octa, stačí lžička
  • vajíčko vařte přesně 10 minut
  • po uvaření ihned schlaďte studenou vodou, aby šla skořápka dobře oloupat

Jak poznat čerstvé vejce? 

  • Když dáte vajíčko do hrnce s vodou a ono klesne ke dnu, je čerstvé.
  • Začne-li se vajíčko stavět na špičku, má už sice pár dní za sebou, ale dá se normálně použít.
  • Pokud se začne vajíčko ve vodě vznášet, už se mějte na pozoru a po rozklepnutí ho pořádně zkontrolujte.
  • Vejce z obchodu by měla být trvanlivá ještě 3-4 týdny od prodeje.

Co je dobré vědět…

  • Uvařili jste vejce natvrdo a jeho žloutek je zejména zeshora nazelenalý? To je znamení, že se vajíčko vařilo příliš dlouho. Pamatujte si – 10 minut a dost.
  • Občas se stane, že narazíte na zkažené vajíčko. Používejte malý „trik“, který vám obzvlášť při pečení může ušetřit zbytečné vyhazování surovin. Pokud potřebujete do receptu vajec víc, nerozklepávejte je jedno za druhým do mísy. Vajíčko vždy rozklepněte do hrnečku zvlášť, zkontrolujte ho a pak teprve vyklopte do mísy k ostatním.
  • Při vaření vajec natvrdo je můžete vkládat až do vroucí vody.
  • Vajíčka jsou jedním z nejlepších zdrojů vitaminu D.