Černý rybíz patří k tomu nejcennějšímu, co na zahrádce můžete sklidit. Obsahuje 4x více vitaminu C než třeba citrusové plody. Pokud ho chcete uchovat co nejvíc, připravte si z něj marmeládu za studena podobně, jako to dělaly naše babičky. Jednoduchý recept máte zde, ale vlastně ani není potřeba 🙂
O tomhle zdravém ovoci se dá mluvit v samých superlativech. Stačí sníst malý hrníček rybízových kuliček a máte doplněnou doporučenou denní dávku vitaminu C. Kromě toho je černý rybíz bohatý na látky s antioxidačními a protizánětlivými účinky, silně působí proti bakteriím i virům, takže si ho zobněte například i jako prevenci proti oparu. Šťáva z černého rybízu se doporučuje proti horečkám, kašli a chrapotu, taky ale zvyšuje pružnost cév. Vařený černý rybíz se také používá k léčbě bolestí v krku.
Jedním ze způsobů, jak cenné ovoce zpracovat a mít zásobárnu zdraví i na zimu, je připravit si z něj marmeládu.
1 kg černého rybízu
1 kg cukru krupice
Postup: Je to naprosto jednoduché a hotovo budete mít raz dva.
1. Vysterilizujte si zavařovací sklenici včetně víček. Víčka navíc můžete ještě vydezinfikovat pálenkou či vodkou apod.
2. Omytý a odstopkovaný černý rybíz důkladně rozmixujte. Pak k němu po částech přidávejte cukr a vždy 5 minut promixujte. Mezi jednotlivými dávkami cukru můžete nechat směs 5-10 minut odpočívat.
3. Dobře promíchanou směs nalijte do skleniček, pokud vám ukápne, pečlivě otřete zvlášť v oblasti uzávěru a zavíčkujte. Skleničky s marmeládou uložte na chladné místo, třeba do sklepa.
Marmeláda se chladu nekazí, ani když snížíte poměr na 1 kg ovoce a 600 g cukru. Chcete-li mít jistotu, nalijte v naplněné skleničce na marmeládu lžičku rumu a až poté zavíčkujte.
Na podzim či v zimních plískanicích jako když najdete – při nachlazení rozmíchejte dvě lžičky v horké vodě a pijte místo čaje.
Náš tip: Pokud chcete tento zdravý poklad uchovat na zimu a najdete v mrazáku místo, nebojte se černý rybíz zamrazit. Uchová si tak více vitaminu C než při zavařování. Celkově se dá říci, že zamrazené ovoce, které předtím krásně dozrálo na sluníčko, je na tom z nutričního hlediska zpravidla lépe než v zimě kupované čerstvé plody vyhnané ve sklenících.