Máte hodně cukety? Udělejte si z ní směs na topinky!

Koncem léta řeší mnoho zahrádkářů otázku – co se spoustou cuket? Kromě buchet či bramboráků si z cukety můžete připravit skvělou zeleninovou směs na topinku, kterou v zimě jako když najdete. 

 

Cuketa je skvělá letní zelenina, která vyniká mimo jiné snadnou přípravou. Měkká slupka mladých kousků se nemusí loupat, takže stačí nakrájet, okořenit a během chvilky máte na grilu hotovou skvělou zeleninovou přílohu k masu. Vděčná je i plněná cuketa – vydlabete semínka, „lodičky“ naplníte např. masovou směsí a zapečete. A oblíbené „cukeťáky“ jsou prostě letní klasika.

Přesto se v srpnu snadno stane, že nové plody nestíháte spotřebovat. Pak přijde na řadu zavařování, při kterém cuketu zužitkujete. Skvělá je tahle jednoduchá zeleninová směs, kterou si pak můžete namazat na topinky. Tady je recept na přípravu.

Recept na topinkovou směs z cukety

Potřebujete: 2 cukety, 600 g paprik, 800 g rajčat, 3 cibule, 5 stroužků česneku, 2 lžíce olivového oleje, lžička zázvoru, čerstvé bylinky podle chuti (oregano, tymián), sůl, pepř.

Postup:

1. Na oleji orestujte nakrájenou cibuli. Postupně přidávejte nadrobno nakrájené papriky, cuketu a na závěr rajčata.

2. Přibližně po 15 minutách k zelenině přidejte nadrobno nakrájený česnek, nasekané bylinky, sůl, pepř a zázvor a za občasného míchání duste.

3. Zeleninovou směs nechte zredukovat a poté ji naplňte do větších vyvařených skleniček. Nakonec sterilujte 20 minut při teplotě 85 °C.

A pokud jste velkými fanoušky grilování, oceníte, když maso na talíři doplní také domácí pochoutka, jakou je tato zeleninová hořčice do ní pár cuket také zpracujete.

 

Foto: Freepik.com, Pixabay.com