Desatero tipů pro dokonalé grilování

Desatero pro dokonalé grilování

Rozpálený gril a na něm šťavnaté masíčko… Už se těšíte na dobré jídlo, partu přátel a pohodovou atmosféru? Máme pro vás deset tipů, které udělají z letního grilování ten nejdokonalejší zážitek. 

1. Studené maso na gril nepatří
Maso na gril má mít pokojovou teplotu, proto je potřeba vyndat ho z lednice v dostatečném předstihu – aspoň 20 minut, ideálně 1,5 hodiny předem.

2. Neklepat a nemlátit
Rozhodně maso nenaklepávejte. Jen ho osolte (nejlépe těsně před grilováním) a lehce přetřete rostlinným, ideálně olivovým olejem (hodí se i běžný řepkový).

3. Tohle v marinádě nesmí chybět
Pokud se rozhodnete naložit maso předem do marinády, neměly by v ní chybět tyto tři základní ingredience – sůl, olej a kyselá složka, která přispěje ke křehkosti masa (může to být citron, jablečný ocet, troška jogurtu či hořčice).

Desatero pro dokonalé grilování4. Hlavně žádný plamen!
I když vás tlačí čas, nikdy negrilujte nad přímým ohněm, počkejte si na pěkné žhnoucí uhlíky. I během opékání masa hlídejte, aby uhlíky nechytaly plamenem.

5. Na teplotě záleží
Uvnitř správně roztopeného grilu by měla být teplota asi 250 °C. Maso pokládejte až na pořádně rozpálený rošt a dobu přípravy přizpůsobte druhu a tloušťce masa.

6. Šetrné zacházení
Vybavte se potřebným nářadím. Maso na grilu obracejte zásadně kleštěmi, nikdy do něj nepíchejte vidličkou, nožem apod.

7. Steak chce své
Jak poznáte, že je váš steak hotový tak akorát? Udělejte si test zmáčknutím masa prsty – čím větší klade odpor, tím propečenější steak je.

8. Důležitý je odpočinek před jídlem
Hotové maso sundejte z grilu a nechte ho „odpočinout“. Neboli chcete-li si užít opravdu dobrý steak, pár minut vydržte, než do něj zakrojíte. Jinak se připravíte o šťávu, která z masa vyteče.

9. Dolaďte steak na talíři
Na horký steak můžete před podáváním pro zjemnění položit plátek bylinkového másla.

10. Dejte masu super vůni
Vychytávka pro fajnšmekry – při grilování můžete do uhlíků přidat aromatické bylinky jako třeba rozmarýn, které maso příjemně ovoní.

Tak, zelenina a maso na grilu jsou hotové a jde se servírovat. Samozřejmě vám nic nebrání koupit nějaký hotový dresing nebo omáčku. Ale pokud se chcete blýsknout opravdovou delikatesou, udělejte ke grilovanému masu tuto domácí zeleninovou hořčici. Ke steakům je naprosto dokonalá a za trochu toho času její příprava stojí.

 

Foto: Freepik.com