Domácí slaný karamel, kterému neodoláte

Jakmile do něj zaboříte lžičku a ochutnáte, už nebudete chtít přestat! Slaný karamel je prostě fantastický a nebezpečně návykový. A když navaříte pár skleniček této domácí dobroty, můžete je nadělovat jako jedlé dárky o Vánocích. Úspěch je zaručen!

Recept na domácí slaný karamel
  • Domácí slaný karamel - perfektní jedlý vánoční dárek200 g bílého cukru
  • 90 g másla
  • 125 ml smetany (alespoň 30%, ideálně 33%)
  • lžička mořské soli

Máslo i smetanu si nechte odstát na pokojovou teplotu.

Jak na to

1. Do hrnce či vyšší pánve nasypeme cukr, zahříváme ho a mícháme, dokud se nerozpustí. Pozor, ať se vám karamel nepřipálí! Potom stáhněte teplotu a vmíchejte pokrájené máslo. Chvíli to trvá, ale nebojte, nakonec se obě hmoty spojí. Chce to jen trpělivou práci metličkou.

2. Potom začněte postupně za stálého míchání přilévat smetanu. Promíchaný karamel se smetanou nechte minutku projít varem a sundejte ze sporáku.

3. V této poslední fázi do karamelu přidejte lžičku soli a pečlivě promíchejte, ať se rozpustí. Ještě horký karamel pak plňte do čistých skleniček a zavíčkujte. Jak karamel chladne,bude tuhnout. Skleničky uchovávejte v lednici.

Před použitím nechte karamel chvíli povolit při pokojové teplotě nebo krátce nahřejte v mikrovlnce. Na palačinky, wafle, na dorty, do krémů na cukroví a klidně i do kávičky… tuhle dobrotu v kuchyni bohatě využijete 🙂

Náš tip: Při přípravě použijte vhodné náčiní. V nerezovém hrnci či pánvi dobře uvidíte, jak karamel mění barvu. A pro míchání sáhněte po kovovém či dřevěném náčiní, hlavně pozor na plasty či plastové součásti – ty by v opravdu horké karamelové hmotě mohly vzít za své.

 

A pokud rádi nadělujete vlastnoručně vyrobené pochutiny, tady pro vás máme další tipy a recepty na skvělé jedlé dárky.