11 zlepšováků do kuchyně

Nejen těm, kdo v kuchyni začínají, se může hodit pár triků a vychytávek, které vaření a pečení usnadní. Protože jak se říká, žádný učený z nebe nespadl a chytrých rad není nikdy dost 🙂

1. JAK NA KRÁSNOU ZELENINU: Vařená zelenina by si měla zachovat co nejhezčí barvu, aby na talíři vypadala lákavě. A jak na to? Ke květáku při vaření přilijte sklenici mléka, bude krásně bílý. Uvařené kapustičky nebo brokolici ihned přendejte do studené vody s kostkami ledu, zůstane jim svěží zelená barva.

2. JAK UDRŽET SÝR ČERSTVÝ: Děláte roládu nebo slaný dort pokrytý plátky sýra? Zlehka je pomocí mašlovačky přetřete olejem, nebudou tak rychle okorávat.

walnut-2816935_19203. JAK ZLEPŠIT CHUŤ OŘECHŮ: Pokud rádi vylepšujete zeleninové saláty či dezerty kousky vlašských ořechů, zkuste ořechová jádra před použitím nahřát v mikrovlnné troubě – získají výraznější chuť.

4. JAK NA VAJÍČKA BEZ KRÁJEČE: Nemáte po ruce kráječ na vajíčka a potřebujete dokonalá kolečka na chlebíčky nebo rychlé kostičky do pomazánky? Natvrdo uvařené vajíčko se při krájení nebude lepit na nůž, když nůž nejdřív na chvíli ponoříte do horké vody.

5. JAK ZABRÁNIT PRSKÁNÍ OLEJE: Tohle zná snad každý kuchař – někdy při smažení stříká olej z pánve na všechny na strany. Přidáte-li do oleje trochu soli, nebude tolik prskat.

6. JAK UVAŘIT PUDINK BEZ PŘIPALOVÁNÍ: Jdete vařit pudink, ale nemáte doma hrnec s „pisklákem“, tzv. mlékovar? S tímhle trikem se pudink nebude připalovat ani v obyčejném hrnci – stačí jeho dno před vařením pořádně vytřít máslem. A pokud potřebujete pudink třeba do krému a nechcete, aby se vám na něm udělal škraloup, přikryjte povrch pudinku hned po uvaření potravinářskou folií.

7. JAK VYLEPŠIT ČOKOLÁDOVOU POLEVU: Když do čokoládové polevy (klasicky připravované z čokolády na vaření a kousku másla) přidáte ještě lžíci čokoládového pudinku, usnadníte si práci – poleva bude hladší a vláčnější.

8. JAK PŘIPRAVIT TORTILLU: Bude dnes k večeři „mexiko“? Tortilly půjdou snadněji zamotat, když je jemně postříkáte vodou a nahřejete pár vteřin v mikrovlnce nastavené aspoň na 700 W.

9. JAK ZACHRÁNIT SRAŽENÝ KRÉM: I tohle se stává – pokud se vám při přípravě dortu či plněných zákusků zdrcne máslový krém, ještě není vše ztraceno – nahřejte krém ve vodní lázni a znovu ho  pořádně vyšlehejte.

grated-cheese-961152_192010. JAK SI USNADNIT STROUHÁNÍ: Než budete strouhat sýr, přetřete nejdřív struhadlo běžným kuchyňským olejem. Zaprvé vám strouhání půjde raz dva, zadruhé si zjednodušíte mytí.

11. JAK NA PRVNÍ POMOC PŘI SPÁLENÍ: V kuchyni se mohou přihodit také drobné „úrazy“. Pokud si spálíte ruku např. o troubu, ihned spálené místo zchlaďte pod vodou a pak natřete máslem. A pokud si při ochutnávání spálíte horkým pokrmem jazyk, nasypte si na něj trochu cukru, mělo by to rychle zabrat.

 

Design vector created by freepik – www.freepik.com