Vánoční přípravy pořádně provětrají peněženku, tak neutrácejte víc, než je nutné. Domácí náhradu kondenzovaného mléka pořídíte s minimem nákladů a zabere vám to pouhou půlhodinku. Chuťově je k nerozeznání od kupovaného a oblíbené kokosové kuličky, domácí likér nebo karamelový krém do dezertů s ním vyjdou podstatně levněji. Tady je recept.
600 ml mléka, 200 g cukru krupice, 40 g másla – z této dávky byste měli uvařit o trochu menší množství, než je v běžné Salko konzervě (pokud děláte poloviční dávku ve velkém hrnci, doba vaření se asi o pět minut zkrátí)
Všechny ingredience dáme do hrnce, promícháme a prudce přivedeme k varu. Potom teplotu snížíme a vaříme do zhoustnutí. A hlavně – MÍCHÁME, MÍCHÁME! Chce to trpělivost a míchat opravdu nepřetržitě. Vaříme přibližně 25 minut. Neděste se, že mléko dlouho nehoustne, ke konci doby vaření získá tu správnou konzistenci.
Náš tip: Jde to i bez práce. Vlastníte-li domácí pekárnu, nasypte suroviny dovnitř a zapněte program Marmeláda. Tento zlepšovák jedné čtenářky jsme osobně netestovali, ale za zkoušku asi stojí. Pokud by mléko nezhoustlo, zachráníte to a doredukujete v hrnci!
Doba vaření záleží na průměru hrnce, který použijeme. Čím větší dno, tím rychleji mléko zhoustne. Nás zaujal i nápad vařit ‚salko‘ na teflonové pánvi. Díky její velikosti je raz dva hotové a díky nepřilnavému povrchu se tolik nenadřete s mícháním.
Milovníkům medovníků a likérů se jistě hodí také postup na karamelové kondenzované mléko: suroviny použijeme stejné, změníme pouze postup. Začneme jako při výrobě karamelu a do hrnce dáme nejdříve máslo a cukr. Necháme zkaramelizovat a až potom přilijeme mléko a vaříme.
Hotové domácí salko můžete rovnou vyzkoušet 🙂 Když už byla řeč o kokosových kuličkách, tady najdete recept na ‚Raffaelky‚ a podle našeho návodu si připravíte i skvělý vánoční vaječný likér.
Foto: Andrea Nguyen