Nestihli jste nakoupit dárky pro všechny nebo rádi dáváte vlastnoručně vyráběné dárky? Máme pro vás tipy na jedlé dárky, které připravíte i na poslední chvíli, moc nestojí, zvládne je vyrobit každý a jsou doslova a do písmene k sežrání. Tady jsou recepty vhodné nejen na Vánoce.
Potřebujete (na 20 kusů)
1 avokádo (přibližně 240 g)
180 g čokoládových pecek (hořkých)
2 g mořské soli
Na obalení
15 g kakaa
40 g nahrubo namletých nebo nasekaných nepražených pistácií
Jak na to
Z avokáda vyndejte dužinu, nakrájejte ji na větší kusy a se špetkou soli krátce rozmixujte. Rozpusťte čokoládu, vlijte ji do mixéru k avokádu a několika pulsy promixujte, až se spojí v hladkou směs. Hmotu dejte na 30 minut do mrazáku, aby trochu ztuhla. Potom lžičkou odebírejte malé kousky a tvarujte z nich kuličky o průměru 2 cm. Část obalte v kakau, část v mletých pistáciích.
Lanýže skladujte v lednici, vydrží asi týden.
Potřebujete
* 200 g ořechů a mandlí
*100 ml medu
*2 polévkové lžíce tuzemského rumu nebo jiného alkoholu
Jak na to
Ořechy a mandle nasypte do čisté skleničky. Med dejte i se sklenicí do horké vody, aby povolil. Pak ho nalijte na ořechy a nakonec dejte alkohol. Všechny ořechy musí být ponořené, aby se nekazily. Pak zavíčkujte.
Náš tip
Skleničku s dobrotami vyzdobte kouskem látky. Když máte entlovací nůžky, ustřihněte kolečko nebo čtvereček. Dejte na hrdlo a přichyťte gumičkou. Nakonec převažte stužkou nebo lýkem.
Potřebujete
* 1/2 kg pomerančů
*½ kg mandarinek
* 1 kg cukru krystal
Jak na to
Pomeranče i mandarinky dobře oloupejte a odstraňte i blanky. Nakrájejte je na malé kousky a dejte do hrnce. Přidejte cukr a za stálého míchání vařte na mírném ohni asi 30 minut, dokud směs nezhoustne. Horkou marmeládu nalijte do menších dobře umytých sklenic. Zavíčkujte a na pět minut postavte dnem vzhůru, pak otočte a nechte vychladnout.
- 200 g bílého cukru
- 90 g másla
- 125 ml smetany (alespoň 30%, ideálně 33%)
- lžička mořské soli
Máslo i smetanu si nechte odstát na pokojovou teplotu.
Jak na to
1. V hrnci nebo vyšší pánvi zahřejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Pozor, ať se vám karamel nepřipálí! Potom stáhněte teplotu a vmíchejte pokrájené máslo. Chvíli to trvá, ale nebojte, nakonec se obě hmoty spojí.
2. Za stálého míchání začněte přilévat smetanu. Promíchaný karamel se smetanou nechte minutku projít varem a sundejte ze sporáku.
3. V této poslední fázi do karamelu přidejte lžičku soli a pečlivě promíchejte, ať se rozpustí. Ještě horký karamel plňte do čistých skleniček a zavíčkujte. Jak karamel chladne, bude tuhnout. Skleničky uchovávejte v lednici.
Potřebujete
*2 červené papriky
*2 rajčata
* 2 nakrájené cibulky
* 3 stroužky česneku
* sůl, čerstvě umletý černý pepř
* polévkovou lžíce ovocného octa
* 2 polévkové lžíce olivového oleje
Jak na to
Papriky očistěte, vyndejte jádra a oloupejte. Rajčata také oloupejte. Pak zeleninu nakrájejte na drobné kousky a dejte do kuchyňského robotu. Cibuli nakrájejte nadrobno, osmažte na oleji, přijdete pokrájený česnek a koření. Směs přidejte do robotu, dochuťte octem a nechte robotem zpracovat na správnou hustotu. Hotové chutney dejte do čisté sklenice a dobře zavíčkujte. Na chladném místě v dobře zavřené skleničce vydrží i dva měsíce.
Potřebujete:
200 g malin
300 g hrušek
300 g jablek
1-2 ks mandarinky či pomeranče
1 citron
400 g cukru krupice
1 lžičku mleté skořice, 3 hřebíčky, 1 badyán
150 ml rumu (můžete vynechat)
Jak na to:
Připravte si hluboký pekáček s víkem a troubu předehřejte na 210 °C. Jablka a hrušky pokrájejte na malé kostičky (neloupejte), mandarinku či pomeranč oloupejte, rozdělte na dílky, ty pak můžete ještě přepůlit.
Všechno ovoce nasypte do pekáčku, zasypejte cukrem, přidejte koření a oloupaný pokrájený citron nebo jen šťávu z něj vymačkanou. Pořádně promíchejte, pekáček zakryjte víkem či alobalem a dejte péct do předehřáté trouby na 30 minut. Pak ho odkryjte a nechte dopéct dalších 15 minut. Jinak se o ovoce nestarejte, jen ho během pečení cca 3x promíchejte.
Do horké ovocné směsi vmíchejte rum a plňte ji do předem sterilizovaných maličkých zavařovaček – skvělé jsou sklínky od startovacích kojeneckých příkrmů, případně od přesnídávek či pesta. Naplněné skleničky pečlivě zavíčkujte a na 20 minut otočte dnem vzhůru. Takto připravený čaj vydrží celou zimu, doporučujeme uchovávat v chladu a temnu.
Podávání: Do hrnečku dejte 3 lžičky ovocné směsi a zalijte horkou vodou, nechte chvíli louhovat. Pak můžete čaj buď přecedit, nebo ho podávat i s ovocem. Načatou skleničku uchovávejte v lednici a spotřebujte co nejrychleji.
Náš tip: Ovoce na přípravu pečeného čaje si namíchejte dle vlastní chuti, můžete spotřebovat i mražené zásoby. Také směs koření vylaďte podle svého. Zachovávejte ale množství ovoce (cca 1 kg) a cukru na jednu dávku a nezapomeňte na citron!
Potřebujete:
30 dkg Nutelly
1,5 dl vodky
4 dl smetany do kávy (trvanlivé, nejlépe ve skleněném obalu, důležitá je tekutá konzistence)
2 lžičky perníkového koření
Jak na to:
Příprava této dobroty má zcela jednoduchý postup. V parní lázni nechte rozehřát Nutellu, dokud nebude tekutá. Sundejte z plotny, přidejte koření, smetanu a vodku a důkladně metličkami promíchejte. Hotový likér nalijte do lahve, uložte do chladničky a nechte minimálně jeden den odležet.
Před podáváním lahev pořádně protřepejte.
Další oblíbená varianta, kterou se můžete blýsknout, je vánoční karamelový likér. Anebo připravte naprosto luxusní lemon curd, který nadchne i největší gurmány.